Přenos dat do počítače

Micro:bit připojený k počítači dokáže posílat data po sériovém portu, otevírá se obrovská příležitost data zaznamenávat, zpracovávat a vizualizovat. Propojení fyziky s informatikou přinese měření zrychlení nebo napětí na pinech.
(Upraveno 2024)

Verze V2 umí také také >>>  ukládat data do souboru.

Sériové čtení dat v MakeCode (V1 i V2)

Microbit spárujeme pomocí usb kabelu, pokud se párování nedaří, pomůže nový firmware a zejména prohlížeč Chrome.


Nejprve je nutné do microbitu nahrát kód, který posílá po sériovém rozhraní data. Pod simulátorem se objeví tlačítko „Zobrazit data zařízení“, které umožní 
  • sledovat průběh v grafu,
  • sledovat textový výpis komunikace,
  • uložit textový výpis komunikace do txt (šedé tlačítko),
  • uložit data včetně časů do csv (modré tlačítko).
csv = comma separated values = obyčejný textový soubor s hodnotami oddělenými čárkou případně jiným oddělovačem, v tomto případě tabulátorem. Lze otevřít textovým editorem (poznámkový blok) nebo lépe libovolným tabulkovým procesorem (Excel, Google Tabulky atd.),

V ukázce jsou čteny hodnoty zrychlení v osách a hodnoty jsou nazvané x, y, z. Pokud hodnoty pojmenujeme se stejným prefixem, tedy napříkla a.x, a.y, a.z, zobrazí se všechny grafy do jednoho.






Místo posílání pojmenovaných hodnot můžeme příkazem sériová zapiš čísla seznam posílat rovnou čísla oddělená čárkou. Budou zobrazena v jednom grafu a v csv pojmenována jako data.0, data.1, data.2.


Nefunguje-li čtení dat přímo do prohlížeče, může pomoci nainstalovaná aplikace MakeCode. Pozor, pokud microbit data neposílá, tlačítko se neobjeví. 

Více o zápisu dat a sériové komunikaci v externích článcích Sériová komunikaceWriting data a Viewing your data na microbit.org. Konkrétní příklady:
Další návody v angličtině

Vzdálené získávání dat

Praktické uspořádání experimentů umožňuje použití dvou microbitů. Jeden provádí samotný sběr dat, odesílá je rádiovou komunikací na druhý a ten po sériové lince do počítače.
Podrobně popsáno v příspěvku 


Jednoduché badatelské příklady využívající sériovou komunikaci:


>>> Verze V2 umí také také ukládat do souboru.




Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je BBC micro:bit?

Jak začít?

Úvod ve škole i v kroužku

Začínáme v MakeCode

Micro:bit na prvním stupni

V čem programovat micro:bit?

Projekty s PINy

Příklady pro začátečníky

Základ programování a proč pracovní listy

Semafor a RGB dioda