Robotické autíčko micro:Maqueen – rozšíření pro váš micro:bit

O samotném micro:bitu na těchto stránkách naleznete celou řadu informací. Pojďme se ale podívat na jedno z rozšíření, na které tak často nenarazíte. Velmi populární jsou různá robotická autíčka ať už postavená z Lega či přímo jako hotový produkt. Nejčastější úlohou je pak sledování čáry. A i většina soutěží pro základní i střední školy vyžaduje, aby váš robot uměl jezdit a orientovat se v prostoru. Micro:bit to sám o sobě samozřejmě neumí, ale jeho výhodou je, že v dnešní době existuje celá řada doplňující modulů. Jedním takovým, který máme ve škole, je robotický podvozek micro:Maqueen. Pojďme se na něj blíže podívat.

Micro:maqueen je destička, do které zasunete váš micro:bit. Destička obsahuje dva servomotory a celou řadu diod a senzorů. Těmi nejdůležitějšími jsou asi senzory pro sledování čáry. Mezi zajímavé diody patří bezesporu dvě červené vpředu autíčka. Ty mohou sloužit jako blinkry a každá z nich je zvlášť programovatelná. V přední části se nacházejí i sloty pro připojení rozšiřujících senzorů. Tím základním je určitě ultrasonický senzor (HC-SR04). S tímto senzorem dostává vaše autíčko pomyslné oči a můžete začít programovat úlohy, kdy auto dokáže reagovat na překážky před sebou.
Celý podvozek je napájený třemi tužkovými bateriemi AAA. Samotný podvozek se nikdy neprogramuje, vždy programujete micro:bit, který do něj vkládáte jako řídící jednotku. Na závěr lze říct, že se jedná o poměrně komplexní rozšíření, které nabízí celou řadu nových možností a úloh k výuce algoritmizace a programování. (detailní informace včetně videí naleznete na stránkách výrobce https://www.dfrobot.com/product-1783.html).

Pozastavím se ještě nad programovacím prostředím. Tím základním pro micro:bit je určitě prostředí MakeCode. To v základním stavu neobsahuje bloky pro programování servomotorů a diod na podvozku. Nové bloky je nutné přidat jako rozšíření. K možnosti přidat nová rozšíření se dostanete po klinutí na ozubené kolo a výběru položky Rozšíření. Zatímco pro senzor HC-SR04 najdete rozšíření hravě, pro podvozek ho nelze vyhledat. Zde musíte rozšíření přidat přes GitHub. Do horní řádky pro vyhledávání vložte tuto adresu: https://github.com/jhlucky/maqueen. Objeví se dostupné rozšíření pro Maqueen.




Na úplný závěr snad jen doplním, že se nám osvědčilo kompletně programovat v prostředí MakeCode ne přímo na webových stránkách, ale stáhli jsme si aplikaci z Windows Store s názvem MakeCode for micro:bit. Výhodou aplikace je to, že po připojení micro:bitu k PC ho aplikace automaticky vyhledá a stisknutím tlačítka Stáhnout se program rovnou nahraje přímo do micro:bitu. Odpadá tak nutnost výběru, kam se má daný program uložit, která je v případě online prostředí v prohlížeči.


Autor: Mgr. Miroslav Kotlas, Gymnázium Česká, České Budějovice


Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je BBC micro:bit?

Jak začít?

Úvod ve škole i v kroužku

Začínáme v MakeCode

Micro:bit na prvním stupni

V čem programovat micro:bit?

Projekty s PINy

Příklady pro začátečníky

Základ programování a proč pracovní listy

Semafor a RGB dioda