Joystick pro microbit

V kroužku programování s pokročilými testujeme různé příslušenství. Pokud se osvědčí, pořídíme více kusů a začleníme do výuky.

Elecfreaks Joystick:bit V2

Šikovný gamepad modul pro micro:bit jsme koupili u české firmy HW kitchen. Používáme ho pro programování her na microbitu, kreslení nebo dálkové ovládání autíček.

Joystick:bit obsahuje kromě joysticku a tlačítek také bzučák a vibrační motorek pro zpětnou vazbu. K napájení slouží dvě AAA baterie v držáku připevněném zespodu. Po zadání joystickbit do vyhledávacího pole rozšíření lze v prostředí makecode přidat příkazy pro snadné programování.

Seznámení s joystickem v prostředí makecode usnadňuje pracovní list.

Joystick je možné ovládat i bez použití rozšíření. Piny jsou vyvedeny takto:
  • P0 = bzučák (analog)
  • P1 = pohyb v ose x (analog)
  • P2 = pohyb v ose y (analog)
  • P12–P15 = tlačítka C–F
  • P16 = vibrační motorek
Dalších sedm portů je vyvedeno jako GVS (zem, napájení, signál). Poloha joysticku je v obou osách teoreticky reprezentována číslem 0–1023 se středem v 512, v praxi se hodnoty mohou mírně lišit. Praktické je mapování na rozsah například –100 až 100.

Waveshare joystick

Gamepadů jsme testovali více, oslovil nás ještě Waveshare Joystick, který se nám zdál hezčí, ale zespodu trochu píchá a micro:bit z něj trčí ven a není tedy chráněný. Nemá vibrační motorek, naopak má napájení pomocí  akumulátoru, který se dá připojením k usb přímo dobíjet. Tlačítka A, B má vyvedena samostatně, díky čemuž se snadněji stisknou.

Gamepady se mírně liší také v příkazech pro práci s joystickem. Piny jsou vyvedeny obdobně, navíc je na P8 stisk joysticku jako tlačítko P. Rozšiřující knihovnu příkazů nelze vyhledat přímo, do vyhledávacího pole je nutné zadat https://github.com/waveshare/JoyStick

Další netestované varianty

DF robot gamepad (8 tlačítek, vibrace, nemá joystick)
Yahboom gamepad (joystick, tlačítka, čtyři rgb led)
Kitronik :game controller (šest tlačítek, vibrace, nemá joystick)

Posledně jmenovaný :game controller je jednodušší variantou námi vyzkoušené a osvědčené desky Kitronik :game zip, která má navíc 8×8 rgb led a přímo vybízí k programování her. 


>>> Mapa pokroku (další pracovní listy a popis práce)

>>> Seriál IoT prakticky – robotika (mimo jiné podrobně Joystick:bit V1 s jinak rozloženými piny)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak začít?

Co je BBC micro:bit?

Úvod ve škole i v kroužku

Začínáme v MakeCode

Micro:bit na prvním stupni

V čem programovat micro:bit?

Projekty s PINy

Příklady pro začátečníky

Základ programování a proč pracovní listy

Semafor a RGB dioda