Sady součástek pro micro:bit

Tři různé přístupy k připojení součástek, vždy s propracovaným návodem. 

1) Nepájivé pole a reálné součástky

ElecFreaks micro:bit Starter Kit

Skvělá sada v české verzi s českým manuálem!
Odkaz na  český návod v pdf a anglické stránky projektu.

Součástky se zapojují na nepájivém kontaktním poli, vše je vysvětleno v návodu.
Výhoda cenová: za málo peněž hodně součástek, další dokoupíte za pár korun. 
Výhoda didaktická: opravdový kontakt s realitou. Žádné skryté součástky, žádné tajuplné příkazy, které už před námi někdo naprogramoval. Vše máme pod kontrolou. Ve větším počtu začátečníků je to ovšem nevýhoda...

Dva články s videem na Nextech.sk (Luboslav Lacko) 

Starter Kit
Starter Kit – přehled součástek

Podobnou sadu (méně součástek, bez plastové krabičky, deska s micro:bitem se k poli připojuje drátky) vyrábí také Kitronik pod názvem Inventor's Kit.

2) Destička a moduly

ElecFreaks micro:bit Basic Kit


Obsahuje destičku, která se přišroubuje k micro:bitu a pět modulů k připojení pomocí GVS kablíků (smímač nárazu, servo, dioda, potenciometr, tlačítka). Další serva nebo moduly je možné dokoupit (octopus), naopak moduly pasují i do jiných rozšiřujících destiček (např. octopus:bit nebo wukong).

Kit je na pomezí reálného a výukového světa. Součástky jsou sice na speciálních destičkách, ale při programování v makecode není u základních modulů potřeba přidávat žádné rozšiřující bloky, ovládá se pomocí pinů a tak umožňuje pochopit princip.  Odpadají problémy se zapojováním a směřuje více na programování.
Basic Kit
Podobně se připojují součástky i v kitu 
Smart Home KitIoT KitTinker Kit

Grove

Jiné kabely využívá Grove Inventor Kit, na ovládání některých modulů je v MakeCode potřeba přidat rozšíření, moduly se opět dají dokupovat samostatně. Na grove kabely sází i Mi:node kit, rozšíření má vlastní.
Grove Kitmi:node kit


Vtipný přístup nabízí výuková sada Edu:bit, ve které jsou moduly nejprve napevno a není nutné zapojovat vůbec nic, pro tvoření větších projektů je možné moduly odlomit a připojovat pomocí kabelů grove. Do MakeCode je opět potřeba přidat vlastní rozšíření. K sadě jsou přibaleny i herní plány a další materiály. Videopopis natočil Luboslav Lacko.
Edu:bitEdu:bit


Nezha = senzory PlanetX

ElecFreaks vyrábí také desku/sadu Nezha kompatibilní s kostkami Lego, ke které se připojují senzory PlanetX. Podrobný popis senzorů včetně programování v Pythonu.

3) Banánky v kufříku

ElecFreaks micro:bit Experiment Kit


Praktický kufřík plný součástek, které se vám neztratí. Propojují se pomocí kablíků s banánky, zapojený obvod se dá zavřít a odnést. Microbit se jednoduše zasune do konektoru. Pokud by součástky nestačily, je možné připojit další pomocí pinů. Kit si dobře uvědomuje, že je výukový a nestydí se za to.

Článek s videem na Nextech.sk (Luboslav Lacko) 

Experiment Kit


BONUS: Krokodýli

Monk Makes destičky

Součástky na jednotnivých destičkách, připojují se pomocí kabelů s krokosvorkami přímo k micro:bitu. Jednoduché a didakticky vhodné, nepotřebují žádnou speciální desku ani speciální rozšíření do MakeCode. Pro první seznámení se součástkami ideální!

Velmi se osvědčil RGB modul, míchání barev propojuje fyziku a kódování barev v informatice, dobře vypadá i relépotenciometr, 7-segment a další.

ALE! V současné době se u nás velmi těžko shání (něco málo tu).










Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je BBC micro:bit?

Jak začít?

Úvod ve škole i v kroužku

Začínáme v MakeCode

Micro:bit na prvním stupni

V čem programovat micro:bit?

Projekty s PINy

Příklady pro začátečníky

Základ programování a proč pracovní listy

Semafor a RGB dioda